Pazartesi, Kasım 03, 2008

xmlbeans ile xml parse etme

bugünkü yazımızda xmlbeans ile daha kolay xml parsetme yöntemine bakalım.

xmlbeans sizin için sizin xml yapınıza uygun java objeleri oluşturur. bunu yaptıktan sonra sizin yapmanız gereken o objelerin değerlerini almanız veya onlara değer atmanız.

öncelikle xmlbeans i indirmeniz gerekecek. indirdikten sonra dosyayı extract etmeniz gerekiyor. extract edilen klasörün içindeki bin klasörünü sistem pathinize ekleyin. bunu yaptıktan sonra command prompptan scomp yazdığınızda komut tanınmış olacak. böyleylikle xmlbeans imiz kuruldu.

bundan sonra artık işe başlıycaz. birinci işimiz parse edeceğimiz xml file ı xml schema(xsd) ya çevirmek. bunun için bir dizi uygulama ve online tool var. her zaman elinizin altında olması açısından online bir toolu tercih edebilirsiniz. xmlinizi şu adreste xsd ye çevirdikten sonra çok işimiz kalmıyor.

command prompta girelim. scomp yazıp entera bastıktan sonra seçenekleri göreceksiniz . Aşağıdaki şekli ile basitçe işimizi görebiliriz;

scomp -out note.jar note.xsd

config.xsdconfig adında bir dosya oluşturarak package yapınızı verebilirsiniz.

Bu dosyayı da tanıdıktan sonra komut yapımızı şu şekilde düzenleyebiliriz;

scomp -out note.jar note.xsd config.xsdconfig

buarada xsd dosyanız ve config dosyanız bulunduğunuz dizinde olmalı bunu unutmayalım.

şimdi de xmlimizi okuyalım;

File file=new File("D:\\workarea\\note.xml");
NoteDocument notedoc=NoteDocument.Factory.parse(file);
NoteDocument.Note note=notedoc.getNote();
System.out.println("note from:"+note.getFrom());


Önemli Not: xmlinizi xsdye çevirirken veya çevirdikten sonra okurken zorlukla karşılaşırsanız. xsd schemanızı kontrol edin. zira xsd oluşturduğunuz xml yapınız farklı olabilir. o yüzden gerekirse manuel olarak xsd de değişklik yapabilirsiniz. birde xbean.jar ve jsr***.jar liblerini proje pathine eklemeyi unutmayalım.

görüşmek üzere...

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder