Pazartesi, Şubat 15, 2010

linux livecd ve liveusb hayat kurtarır

Linux hayatımıza girdi gireli windowsun veremediğini vermeye başladı. Birçok dağıtımı bir çok farklı ve özelleştirilmiş bir şekilde bize özgü çözümler üretti. bu yazının konusu linux live cd ve live usb.

livecd kavramı bootable kavramından farklıdır. bootable ı bilirsiniz açıklamaya gerek yok. livecd ise bilgisayarınıza hiç birşey kurmadan linux işletim sistemini cd veya usb den çalıştırmanızı sağlar. dolayısıyla livecd aynı zamanda bootable bir cd dir.

Diyelimki windowsunuz göçtü. bilgisayarı açtığınızda mavi veya kara ekranlardan başka sizi karşılayan bir şey yok. partition yapıp verilerinizin yedeğini de almamışsınız. işte tam buarada linux livecd hızır gibi imdadınıza yetişiyor. takıyorsunuz livecd veya liveusb'inizi bilgisayarınız bütün herşeyiyle açılıp elinizin altına geliyor. artık bütün verilerinizi ister usb ye ister cd ye yazıp yedeğini alabilir veya daha başka işler yapabilrsiniz. hatta çok severseniz linuxu temelli kurup windowsa veda bile edebilirsiniz:)

livecd denince şüphesiz akla ilk olarak SlaX ve ubuntu gelir. Slax ın temeli ilk linux dağıtımlarından olan slackware e dayanır. Her iki dağıtım da hem live cd hemde live usb seçeneğini sunuyor. SlaX boyut olarak daha küçük ve usb versiyonunu internet üzerinden ayrı bir şekilde indirebiliyorsunuz. ama ubuntu yu önce cd ye yazıp ondan sonra cdden başlatıyorsunuz ve bilgisayarı cd ile açıp oradan liveusb oluşturabiliyorsunuz. dolayısıyla Slax daha basit ve erişimi kolay geliyor.

Slaxin livecd veya live usb versiyonu için: http://www.slax.org/get_slax.php

Ubuntu livecd için: http://www.ubuntu.com/getubuntu/download Ubuntu için söylememiz gereken bir nokta varki livecd versiyonu ile normal versiyonu aynı cdde gelir. livecd uyarıları için : https://help.ubuntu.com/community/LiveCD

Slax liveusb oluşturma
Slaxin liveusb versiyonunu http://www.slax.org/get_slax.php?download=tar dan indirip usbnize unzip yapıyorsunuz. bu işlem usb diskinize /slax/ ve /boot/ diye sadece iki tane directory eklemiş olacak. tek bir adım daha kalıyor. windows için bootinst.bat linux için bootinst.sh çalıştırmak. işte bu kadar. usb nizi artık bir bilgisayara takıp bilgisayarı açtığınızda bilgisayar usb üzerindeki linuxtan açılmış olacak. merak etmeyin windowstaki hiçbir dosyanıza veya sisteminize zarar gelmiycek. işiniz bittiğinde bilgisayarı kapatıp usbnizi çıkarın ve windowsa geçin.


Not:dikkat usb nizi bu iş için ayırmanıza gerek yok dosyaları nomal bir dosya gibi usb ye ekliyorsunuz.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder